Soms loopt het leven anders dan we verwachten

photo-1499403474843-04e72c14df8e.jpg

 

 

Verlies in de breedste zin van het woord

Het leven loopt soms anders dan we hopen of verwachten. Dit vergt een constant aanpassen aan de nieuwe situatie die zich aandient. Nieuwe situaties dienen zich in alle vormen en maten aan ons aan. Bijvoorbeeld; het verlies van je gezondheid, van zelfvertrouwen, je baan, je partner of geliefde, familiestructuur door scheiding, je studie niet halen, een vriendschap, door overlijden en zelfdoding, je mentale gezondheid, het verliezen van je (t)huis of rouwen om iets wat er nooit is geweest of zal komen.

Rouw is overal

Er zijn nog veel meer situaties te noemen waar je iets of iemand verliest en daar ook om kan rouwen. Rouw is dus overal te vinden in ons dagelijkse leven. Dit is dan ook de reden waarom ik niet alleen rouw door het verlies van een (dierbaar)persoon, maar veel breder coaching en begeleiding wil aanbieden met speciale aandacht voor rouw, verlies en tegenslag.

Edith Eger

Edith Eger schrijft in haar boek; Het geschenk – 12 lessen die je leven kunnen redden, het volgende; ‘alle therapie is rouwverwerking. Een proces waarbij je een leven onder ogen ziet waarin je het ene verwacht en iets anders krijgt, een leven dat je onverwachte dingen brengt waarop je niet bent voorbereid.’

Controle- en vermijdingstrategieën.

Rouw, verlies en tegenslag verdienen aandacht. Jouw aandacht om precies te zijn. Laat rouw, verlies en tegenslag nu juist de thema’s zijn die vaak moeilijk zijn om bij stil te staan en aandacht te geven. Hoe doe je dat überhaupt? Stil staan? Vermijding- en controlestrategieën zorgen er juist voor dat we van deze thema’s vandaan bewegen, onszelf verdoven en uitzetten. Inzicht in jouw vermijding- en controle strategieën én kijken of ze wel werken kan ervoor zorgen dat je andere keuzes kunt maken. Het constante getouwtrek maakt ons uitgeput en moe. Geven we deze strijd op, dan heb je beide handen vrij om iets anders te proberen. Wellicht de bereidheid om naar de pijn toe te bewegen.

ACT

In mijn praktijk werk ik veel met Acceptance and Commitment Therapy, ookwel ACT. Met ACT leer je om meer bereid te zijn de vervelende gevoelens, ervaringen en gedachten toe te laten. De pijn omhelzen. Deze horen immers ook bij het leven. Eerst doen we dit samen zodat je dit later alleen kunt doen. Het gaat voornamelijk over een zachtaardigere manier vinden om anders om te gaan met alles wat je denkt, voelt en ervaart. Als we bereid zijn om naar onze pijn toe te stappen hoeven we niet meer zo te vechten of te vluchten voor deze moeilijke gedachten, situaties en gevoelens.

Leren verhouden met de pijn van het leven

Verlies is een moeilijk thema, terwijl een leven zonder verlies onmogelijk is. Een manier om je te verhouden met verlies, rouw en tegenslag is dus een goede eerste stap. Het blijkt ook dat het ergste wat kan gebeuren bij of met mensen vaak ook weer een begin is van iets nieuws. Daarnaast kan het ook een geruststellende en troostende gedachte zijn dat iedereen te maken krijgt met verlies en tegenslag.

Hulp gezocht

Mocht je zelf tegen moeilijke thema’s aanlopen in je leven of je kent iemand die hulp kan gebruiken, schroom dan niet om contact op te nemen. Iedereen kan soms iemand gebruiken die een stuk meeloopt gedurende een moeilijke periode, iemand waar je mee kunt sparren en thema’s kunt aankijken waar je in je eentje omheen draait of voor wegloopt. Je bent van harte welkom.

 

www.remcogroenewegen.nl

 

Meer posts

Bericht delen

Hulp nodig?