Onlangs ben ik geïnterviewd door Men’s Health over hoe naasten te helpen die te maken krijgen met rouw, verlies en tegenslag. Hieronder het interview met Men’s Health
——
Als de ouder van een van je vrienden komt te overlijden, schieten woorden vaak te kort. Je leeft met ze mee en wilt ze graag steunen, maar hoe doe je dit precies? Uit angst om de verkeerde dingen te zeggen, vallen mensen vaak stil of lopen ze met een grote boog om rouwende mensen heen om ongemakkelijke situaties te voorkomen. Dit kan ervoor zorgen dat een rouwende vriend zich alleen nog maar slechter gaat voelen. Een lief gebaar hoeft niet iets groots te zijn. Zelfs als er al aardig wat tijd overheen is gegaan, is het alsnog fijn om aan je rouwende vriend te laten weten dat je ze steunt op moeilijke dagen als een verjaardag, sterfdatum of moeder- en vaderdag (of gewoon op een doodnormale dag).
Weet je niet goed wat je moet zeggen, en wil je graag steun bieden aan een rouwende vriend? Dan hebben wij een aantal tips verzameld met de hulp van jongeren en jongvolwassenen coach Remco Groenewegen om je zekerder te laten voelen over de dingen die je kunt doen of zeggen. Na het verlies van zijn eigen ouders zijn na jaren van therapie en opleidingen de basis geworden van zijn werk als coach. Remco helpt nu inmiddels meer dan 5 jaar jongeren en jongvolwassenen met speciale aandacht voor rouw, verlies en tegenslag met zijn eigen praktijk.
Hoe ziet een rouwproces eruit?
We weten nog zo weinig van het rouwproces af, omdat dit over het algemeen een onderwerp is waar niet veel over gesproken wordt. Om naasten te steunen tijdens het rouwproces, kan het helpen om je er een beetje in te verdiepen. Een quote van een bekende Vlaams klinisch psycholoog Manu Keirse: ‘Een rouwproces is net als een vingerafdruk, iedere vingerafdruk is weer anders.’ Dit maakt het ook weer lastig om de perfecte reactie te geven. Deze bestaat namelijk niet. Iedereen heeft weer behoefte aan andere dingen. Wel moeten we goed onthouden, dat het bij een rouwproces om permanent verlies gaat. We kunnen zelf niks doen om de situatie beter te maken of op te lossen. ‘Wij moeten leren om om te gaan met het ongemak dat we het probleem niet voor de ander kunnen fixen,’ aldus Remco.
Het enige wat we kunnen doen is helpen om de pijn te dragen met de ander. Met dit in je achterhoofd, kun je het bijna niet fout doen. Toch benieuwd naar een aantal tips? Scroll dan snel verder, want wij hebben de 6 belangrijkste tips op een rijtje gezet met de hulp van rouwcoach Groenewegen.